Zöld építészet

Napelemparkkal zöldíti gyártását a VW

Elkészült és már üzemel is a Volkswagen napelemparkja a Tennessee államban található Chattanooga-i gyárban. Ez a legnagyobb olyan létesítmény Észak-Amerikában, mely egy autógyárat lát el.

A gyár már 2011-ben megszerezte a LEED Platina minősítését, és a héten bejelentették, hogy elkészült a 9.5 megawattos napelempark is. A „Volkswagen Chattanooga Solar Park” névre hallgató beruházás a gyár energiaigényének 12.5%-át fedezi, ha az teljes erőbedobással üzemel, míg üzemen kívül a teljes ellátást biztosítja.

A panelek 13 hektárt foglalnak el, de a teljes park összesen 25 hektárt terít be, és ezzel a legnagyobb egyedülálló napelemes létesítmény Tennessee államban – egyben a legnagyobb olyan napelempark az Egyesült Államokban, melyet egy autógyár ellátására használnak. 33 600 panel található benne: ezek 9.58 megawattnyi áramot termelnek. Ami a szén-dioxid-kibocsátást illeti, évente 6,675 tonnával csökken a CO2 terhelés, vagyis annyival, ami 360 háztartás kibocsátásával egyenlő.

A VW tavaly 152,546 darab Passátot készített a gyárban, ami jócskán meghaladta az eredetileg kitűzött 145-es darabszámot – és mindezt ez első olyan évben, amikor teljes üzemben működött.

Frank Fischer, a Volkswagen Group of America ügyvezetője a következőket mondta az ünnepélyes átadáson:

„Büszkék vagyunk rá, hogy az összes autógyártó közül Észak-Amerika legnagyobb napelemparkját üzemelhetjük be ma. Ez a park egy újabb bizonyítéka a Volkswagen környezetvédelmi elkötelezettségének, melyet világszerte tanúsít, és a Think Blue név alatt fut. A gyár filozófiája széles körben ösztönzést jelent a Volkswagen többi üzemének is, hogy hatékonyabban használják fel az energiát, az anyagokat, és a vizet, miközben kevésbé terhelik a környezetet.”