Zöld építészet

500.000 üvegpalack = 30.000 m2 épület

Scott McCombs, a Realm of Design amerikai építész iroda alapítója nagyszerű tervvel állt elő. Hosszú kísérletezések és számos kudarc után végül rájöttek annak a módjára, hogyan tudnak üvegből és megújuló erőforrásokból olyan öko-barát anyagot készíteni, amely a beton alternatívájaként is használható.

Elsőként egy Las Vegasban nemrég elkészült épület homlokzatánál használták fel a GreenStone névre elnevezett öko építőanyagot, amely nagy sikert aratott világszerte. Bár a különleges anyag elkészíthető teljesen homogén formában is, jelen esetben szándékosan láthatóvá tették az üvegdarabokat, így is bizonyítva a közönségnek, hogy valóban üvegből készült.

Mivel az építkezés teljes mértékben a fenntarthatóság jegyében telt, a szigetelést és klimatizálást is alternatív megoldásokkal oldották meg, illetve igyekeztek minél több szükséges anyagot újrahasznosítani tönkrement házakról.

Arra a kérdésre, hogy van-e kilátásban hasonló építkezés, McCombs úgy nyilatkozott, hogy bár egyelőre nincs konkrét projekt, de nincs kizárva, hogy még lesz a jövőben, addig is az általuk forgalmazott termékeknél használják fel a kifejlesztett technológiát.