Zöld építészet

Fenntartható épületek- I. rész

Merre tart a fenntartható építészet? Vajon csak elvétve akadnak fenntartható házak? Utóbbi kérdésünkre a válaszunk az, hogy nem, sőt egyre többen fordulnak az új irány felé. Épp ezért szeretnénk most pár napon keresztül olyan épületeket bemutatni, ahol a legtöbb környezetbarát módszert használták fel az építkezés során.

Zöld építészet. Ismerősen csengenek ezek a szavak, de mit takarnak valójában? A fenntartható építészet egy új irány, ami víz- és energia hatékony épületeket tervez, valamint környezetbarát, megújuló forrásokat használ az elkészítésükhöz. Ez a pozitív kezdeményes remélhetőleg hamarosan túlmutat jelenlegi különleges voltán, és irányadó normává válik minden építkezésnél.

Az első ilyen épület a Z6 Ház Santa Monicából, ami onnan kapta a nevét, hogy hat területen törekszik a zéró szint elérésére: hulladékképzés, energia és vízfelhasználás, szénképződés, egyéb gázok kibocsátása végül pedig a környezettudatosság előtérbe helyezése. Ez a filozófia végigkísérte a tervezés és építkezés folyamatát, az építészek pedig minden létező „zöld építészeti” eszközt megragadtak arra, hogy céljukat megvalósítsák.

A modern házban a megszokott napkollektorok és napelemek mellett többek közt helyet kapott egy zöld tető melyet az erre a célra összegyűjtött esővízzel locsolnak, a kert növényeit pedig „szürke vízzel” öntözik.

Akit érdekelnek a fenntartható építészeti megoldások, azok a következő pár napban tartsanak velünk, ugyanis további hasonló épületeket foguk bemutatni a világ minden pontjáról.

Forrás: http://dsc.discovery.com