Zöld építészet

Fenntartható épületek – III. rész

Tulajdonosai 2005-ben döntöttek az épület bővítéséről, mintegy megkétszerezve az alapterületet. Egyik fő céljuk volt, hogy minél kisebb legyen a ház energiafelhasználása, így napelemekből készítettek „napernyőt” a ház fölé, amelyből a ház által felhasznált energia 95 %-át nyerik. (Innen származik az épület elnevezése is, Solar Umbrella House, vagyis Napernyő Ház.)

Ezek a napelemek azon túl, hogy biztosítják a ház energiaellátását, árnyékolnak is, ezáltal csökkentve a ház hűtéséhez szükséges erőforrásokat. Három panel biztosítja emellett a ház és a lakók meleg víz igényét, akárcsak a medencéét. További érdekesség a fűtőrendszer, amely a betonpadlón keresztül engedi fel folyamatosan a hőt, így tartva egyenletesen a hőmérsékletet.

Az építéshez használt anyagok többsége újrahasznosított, valamint a felújítás alatt folyamatosan felhasználták az építkezés során keletkező hulladékokat is.

Bár az építkezés során voltak az eredeti épületből adódó korlátok, mégis fontos bizonyítéka ez az épület annak, hogy már meglévő házakat is energia hatékonyabbá lehet tenni. Az átalakítás végére az épület gázfelhasználása felére csökkent, az elektromosságot és egyéb energiát pedig nagyrészt a napelemek működéséből nyerik.