Zöld építészet

Fenntartható épületek – IV.rész

Kaliforniában nemrég készült el egy olyan fenntartható épület, ami kifejezetten a megfizethetőséget célozta meg, és azt, hogy az alacsonyabb társadalmi rétegben élők számára is alternatívát nyújtsanak.

Furcsa módon a szükség hozta meg az ötletet ennek az épületkomplexumnak a megépítésére. Santa Monica egyes kerületeiben ugyanis olyan mértékben felszöktek a megélhetési költségek, hogy egyes hivatalos szervek közösen próbáltak segítséget találni az alacsonyabb keresetű helyi lakosoknak.

Az együttműködésük és kölcsönös erőfeszítéseik vezettek el a Colorado Court névre hallgató lakások megépítéséhez, amely így a környezettudatos ugyanakkor megfizethető lakóhelyek egyik első úttörőjévé vált.

Az államok első ilyen jellegű építkezése két helyi energiaforrást használ fel a működéséhez egy napelem rendszer és egy biogáz turbina segítségével. Az így megtermelt hő nemcsak a fűtést, de a meleg víz igényt is ellátja. Fontos lépés az is, hogy az épület egyáltalán nem használ légkondicionálót, hanem az ablakok megfelelő elhelyezésével, a szellőzés és légáramlás maximális kihasználásával oldották meg a hűtést. A különböző készülékeket és gépeket (pl. hűtőgépek) a leghatékonyabb módon helyezték el, az egyes helyiségekben pedig mozgásérzékelővel biztosították, hogy a használaton kívüli lámpák lekapcsoljanak.

Az épület mögött helyet kapott egy esővízgyűjtő is, amely egyben meg is szűri azt, így csökkentve a felesleges vízveszteséget. A zuhanyzók, a WC-k és csapok pedig olyan rendszerek szerint működnek, amelyek minimalizálják a vízszükségletet.

Az építkezés még egy pozitívuma, hogy a munka során kizárólag egy fát kellett a területről elmozdítani, de azt is oly módon, hogy az épület befejeztével újra visszaültették.

Forrás: http://dsc.discovery.com