Zöld építészet

Fenntartható épületek – V. rész

Ma egy olyan intézmény épületét mutatjuk be, ahol környezetvédelmi oktatás zajlik. Mivel mással tudnák leghitelesebben megmutatni, hogy azt élik, amit hirdetnek, ha nem azzal, hogy az iskola épületét is maximálisan a környezettel összhangban, fenntarthatóan működtetik.

Az ohio-i épület, mely nagyrészt magánemberek támogatásából és egyéb adományokból készült el, számos olyan zöld építészeti megoldást egyesít, amelyek segítenek elérni az energia hatékony működést. A vízfogyasztást például egy olyan rendszerrel csökkentik, amely a szennyvizet nemcsak megtisztítja, de a mellékhelyiségekben újrahasználja az öblítéshez.

Az épület tetején található napelemek segítségével a működéshez szükséges energia jelentős része különösebb környezeti terhelés nélkül megtermelődik. Sőt, esetenként az is előfordul, hogy a rendszer több energiát termel, mint amennyire az épületnek szüksége van, ilyenkor a helyi energiaszolgáltató vállalat megvásárolja a felesleges energiát. További ötletes kihasználása a napsugárzásnak az ablakok megfelelő elhelyezése, így minimálisra csökkentve a szükséges világítást.

A ház hőszabályozása geotermikus energia segítségével történik, amellyel a fűtés és hűtés egyaránt megoldható.

Az építészeti megoldások mellett figyelmet érdemel a tanárok és diákok hozzáállása is, akik azóta is igyekeznek a környezetet kímélő megoldásokkal fenntartani a működést. Amikor csak lehetséges, a kampusz területéről származó feleslegessé vált dolgoknak próbálnak új, kreatív funkciókat adni, így lehet az például, hogy egy régi bowlingpálya ma asztalként funkcionál.

Forrás: http://dsc.discovery.com