Zöld építészet

Fenntartható épületek – V. rész

Az ohio-i épület, mely nagyrészt magánemberek támogatásából és egyéb adományokból készült el, számos olyan zöld építészeti megoldást egyesít, amelyek segítenek elérni az energia hatékony működést. A vízfogyasztást például egy olyan rendszerrel csökkentik, amely a szennyvizet nemcsak megtisztítja, de a mellékhelyiségekben újrahasználja az öblítéshez.

Az épület tetején található napelemek segítségével a működéshez szükséges energia jelentős része különösebb környezeti terhelés nélkül megtermelődik. Sőt, esetenként az is előfordul, hogy a rendszer több energiát termel, mint amennyire az épületnek szüksége van, ilyenkor a helyi energiaszolgáltató vállalat megvásárolja a felesleges energiát. További ötletes kihasználása a napsugárzásnak az ablakok megfelelő elhelyezése, így minimálisra csökkentve a szükséges világítást.

A ház hőszabályozása geotermikus energia segítségével történik, amellyel a fűtés és hűtés egyaránt megoldható.

Az építészeti megoldások mellett figyelmet érdemel a tanárok és diákok hozzáállása is, akik azóta is igyekeznek a környezetet kímélő megoldásokkal fenntartani a működést. Amikor csak lehetséges, a kampusz területéről származó feleslegessé vált dolgoknak próbálnak új, kreatív funkciókat adni, így lehet az például, hogy egy régi bowlingpálya ma asztalként funkcionál.