Zöld építészet

Fenntartható épületek VI.rész – Austin Resource Center a hajléktalanokért

Texasban található egy olyan középület, amely nem csak a város hajléktalan lakóit segíti, de különböző állami- és közszervezeteknek is biztosít számítógéptermeket, művészeti stúdiókat és irodákat. Energia és víztakarékos megoldásaival, illetve környezetbarát anyagaival az építészeknek sikerült egy hasznos, ugyanakkor fenntartható épületet létrehozniuk.

Az épület tervezésénél elsősorban a jellemző időjárási adottságokat kellett figyelembe venniük, vagyis az erős napsütést, és a forróságot. A tetőn található napelemekkel az épület szükséges villamos energiáját termelik meg, míg a napkollektorokkal a forró víz igényt tudják kielégíteni. Megoldást kellett találni az épület hűtésére is, ezt olyan változatos szerkezeti megoldásokkal oldották meg, amelyek az épület minél nagyobb részét tartják árnyékban, így csökkentve a hűtéshez szükséges energiát.

A szobák olyan mozgásérzékelővel vannak ellátva, amelyek lekapcsolják a világítást, ha üressé válik a helyiség. A hatékony vízfelhasználás érdekében az épület összegyűjti az esővizet, amit a WC-k öblítésére, valamint a táj öntözésére használnak. A szennyvíz csökkentését pedig a csapokon található érzékelők segítik.

A tervezők arra is odafigyeltek, hogy ösztönözzék az embereket a tiszta, alternatív közlekedésre. Ezért olyan parkolót építettek, amely csak korlátozott számú autó befogadására képes ( ezzel elősegítve a telekocsis megoldásokat), ellenben sok hely van kerékpárok számára. Emellett egy elektromos autó töltőállomás is van a közelben, valamint számos buszjárat teszi kényelmessé a tömegközlekedés használatát.

Forrás: http://dsc.discovery.com