Zöld építészet

Fenntartható építészet VII. rész – Lake View Terrace könyvtár

A kaliforniai Lake View Terrace Könyvtár célja egy olyan közösség kialakítása, ami egyszerre képviseli a a fenntarthatóságot, a használhatóságot, és a szépséget. Kitartó erőfeszítéseiknek köszönhetően egy minden szempontból fenntartható épületet készítettek, és egyúttal megszerezték a legmagasabb fokozatú LEED platinum minősítést is.

Az épület egyesíti magában a legmodernebb energiabarát megoldásokat a kiváló térrendezés elveivel, így minden erőforrásukat hatékonyan felhasználják.

A bejárat fölött található napelemek azon túl, hogy árnyékot adnak, a könyvtár energiaszükségletének 15 %-át biztosítják. A könyvtár megállapodást kötött a helyi energia szolgáltatóval, hogy a további energia igény nagy részét szélenergiával oldják meg. Az épület tervezésekor a nagy mennyiségű természetes fényt figyelembe véve az olvasószobák falára megfelelő tájolású, óriási ablakokat terveztek, amivel nemcsak a látogatók élvezhetik egész nap a napsütés előnyeit, de a mesterséges fényforrások használatát is csökkentik.

Az épület hűtését légkondicionálók nélkül oldják meg, a tervezők által jól kigondolt építészeti struktúrának köszönhetően. Ezek a speciális megoldások még akkor is jól működnek, ha egyébként nincsen erős természetes szél.

Tervezéskor a külső tájrendezés is kiemelt figyelmet kapott. Az öntözés csökkentése érdekében a kertben szárazságtűrő növényeket ültettek, valamint az öntözőrendszer leáll, ha érzékeli az esőzést. Ezekkel és egyéb csatornázási technológiáikkal 25 %-al csökkentették a vízveszteséget.

Forrás: http://dsc.discovery.com