Zöld építészet

Fenntartható épületek VIII. rész – Wayne L. Morse Törvényszék

Az Oregon állambeli törvényszék egyike a már fenntartható módon épült állami épületeknek. A masszív építmény egy korábban konzervgyárként funkcionáló telken kapott helyet, ahol az üzem számos komoly környezeti kárt okozott.

Az építkezés során két szempontot kezeltek kiemelten. Az első, hogy minél több energiát tudjanak megspórolni, illetve megőrizni. Az épület oldalán és a tetőn található óriási ablakok nem csak a szükséges fénymennyiséget biztosítják (megspórolva ezzel az egyéb fényforrások nagy mennyiségű használatát), de a hőt is benttartják. Bár az épületet a nagy belmagasság miatt továbbra is költséges melegen tartani, de a padlóban végigfutó fűtési rendszer hatékony megoldást nyújt ez ellen.

A másik fontos tényező a vízhasználat csökkentése volt, az előző konzervgyár ugyanis pazarló vízkezelésével számos problémát idézett elő. Nedvességérzékelőkkel, szárazságtűrő növényekkel és víztakarékos mellékhelyiségekkel igyekeztek többek közt visszaszorítani a pazarlást. Mindent összevetve a gyár működéséhez képest 40%-al tudták csökkenteni a vízhasználatot.

Az építészek nagy hangsúlyt fektettek az újrafelhasználásra is, így az építőanyagok nagy többségét ily módon szerezték be.

Forrás: http://dsc.discovery.com