Zöld építészet

Kavics, felhőkarcoló és fenntarthatóság

Szokatlan alakú, kavicsformájú felhőkarcolók tervei kerültek nyilvánosságra. Nem csak a szerkezete különleges azonban az épületeknek, hanem az is, hogy számtalan aktuális problémára szeretnének vele megoldást nyújtani.

Francia építészek meglepő választ adtak a kínai Shenzen területén jelentkező környezeti és társadalmi gondokra. A hat különleges kavics-szerkezetű felhőkarcolót úgy tervezték ugyanis, hogy fenntartható megoldást nyújtsanak a népességgyarapodásra, a városfejlesztés növekedésének igényére és a növekvő szén-dioxid kibocsátásra.

A kőhalom által inspirált épületekben lakóterek, irodák és szabadidő központok egyaránt helyet kapnak. Az innovatív design mellett azonban a fenntarthatóság kérdését is kiemelten kezelték, így az elengedhetetlen napelemek, napkollektorok, szélturbinák itt is megtalálhatóak. Továbbá a nagy medencékben összegyűjtött esővizet újrafelhasználva csökkenteni tudják a szennyvízkibocsátást.

Az építészek úgy nyilatkoztak a tervekről, hogy ezekben az épületekben szeretnék egyesíteni a városokra jellemző multi funkcionalitást, miközben a felgyorsult urbanizáció gondjaira is megoldást nyújtanak. Terveik szerint a kavicsokra emlékeztető építmények minden lehetőséget megteremtenek lakói számára, hogy megőrizzék és kihasználják a megújuló természeti erőforrásaikat, miközben fenntarthatóan élnek egymás mellett.

Forrás: http://www.worldarchitecturenews.com