Zöld építészet

Öko-barát „kunyhók”

Különleges környezetbarát „kunyhókat” terveztek Indiába. Az alapötlet egy norvégiai egyetem design és építész témájú szemináriumán született, ahol Nyugat-India turizmusának jövőjéről is szó volt.

A két kunyhó összeköttetésben állna egymással, és terv szerint 21mX6.6mX4.5m területet ölelnének fel. A tetők napelemekkel lesznek ellátva, ami az előrejelzések szerint elég energiát termel majd a lakók számára. A komposztáló WC a háztartáshoz szükséges biogázt állítja elő, míg az esővízgyűjtőben összegyűlt csapadék a zuhanyzáshoz szükséges vizet fogja biztosítani.

A tervezéskor végig azt tartották szem előtt, hogy a legkörnyezetbarátabb megoldást válasszák mindenből, így a belső tér kialakításánál, a burkolásnál és berendezéseknél is helyi anyagokat használnának fel, megújuló energiaforrásokkal kombinálva. Ez egyszerre szolgálja az építkezés egyszerűsítését, illetve az épület fenntarthatóságát.

Tervezéskor figyelembe vették a helyi indiai építészetre jellemző hagyományt is, mely szerint a házakat egy központi udvar köré építik egyfajta klaszterként. Jelen esetben már előre terveztek, így ha későbbi bővítésre kerül majd sor, akkor az előbbi elv szerint folytatnák az építkezést. Az épületek terv szerint a növekvő öko-turizmust fogják megcélozni, így a helyi kulturális szokásokat megőrizve tudják majd a tradicionális építészeti gyakorlataikat megmutatni a turistáknak.

Forrás: http://www.worldarchitecturenews.com