Zöld építészet

Levélbe burkolva

Hallottunk már olyan házról, amit teljes mértékben levelek borítanak, így tartva megfelelő hőmérsékleten az épületet egész évben? A connecticuti Greenwichben található ház pont ezen az elven épült, ugyanis a teljes betonfelület élő növényekkel van takarva.

Az épület, mely egyszerre szolgál művészeti galériaként, stúdióként és lakótérként, több szempontból is különleges. Egyrészt gyönyörű erdős környezetben épült, közelében tóval, így nem volt kérdés, hogy a természettel harmonizáló külsőt hozzanak létre. A már említett “zöld” burkolat is ezért jött szóba, amely nyáron árnyékot ad, míg télen hőszigetelést nyújt.

Óriási alapterületével, három emeletével, művészeti stúdióival, irodáival, hálószobáival és a mindezt kiszolgáló konyhával a ház hatalmas mennyiségű energiát emésztene fel, ha nem gondoskodtak volna további fenntartható megoldásokról. A tervezést vezető művész házaspár azonban egy minden szempontból energia-hatékony épületet készített, amely ráadásul különleges külsejével már messziről felhívja magára a figyelmet.

Forrás: http://www.greenpacks.org