Zöld építészet

Sportközpont buja növényzetbe burkolva

Mennyivel szórakoztatóbb egy olyan edzőterembe menni a kalóriákat égetni, ahol az egész komplexum növényekbe van burkolva. Az amszterdami sportközpont tervezésénél a tervező csapat célja az volt, hogy a teljes komplexum beleolvadjon a zöld környezetbe, ezért úgy döntöttek, hogy az egész épületet buja növényzettel vonják be.

A közel 129 országból származó emberek által lakott város önkormányzata bízta meg a sportközpontot, hogy valamilyen módon lendítsék fel a közösséget. Ennek érdekében különleges megoldáshoz fordultak a tervezők. Az erőd-jellegű épület teljes mértékben alacsony gondozást igénylő növényekkel van beburkolva, a tetején zöld tető található, ami ezáltal barlang-szerű hangulatot kölcsönöz a belső térnek is.

A tetőablakok biztosítják, hogy a természetes fény a központ minden sarkába eljusson, melyben fitnesz terem, egy fedett és egy szabadtéri medence, gyorsétterem, kávézó és gyerekmegőrző is található. Az utcára néző sötétített ablakaival az épület biztosítja a bent tartózkodóknak a privát jelleget.

A messziről teljesen álcázott komplexum építése 2006-ban fejeződött be, nemrég pedig jelölték a nívós Green Building Award-ra.

 

Forrás: http://inhabitat.com