Zöld építészet

Isolée, az önellátó ház

Az önellátó szó hallatán hajlamosak vagyunk egy pragmatikus, túlélő-típusú házra asszociálni, többeknek pedig az egészen puritán külső jut elsőre az eszébe. Egy holland design stúdió azonban újragondolta ezt és a fenntarthatóságot modern, formabontó külsővel ötvözte.

Már korábban is láttunk olyan koncepciókat, amik igyekeztek egészen visszatérni az alapokhoz. Itt azonban minden technológiai lehetőséget és az integrált tervezést alkalmazva teljes mértékben ki tudnák használni a környezet lehetőségeit is az önellátás érdekében.

A holland stúdió, a Tjep egy távoli, elszigetelt és festői ház alapgondolatából indult ki, ezért is kapta az Isolée (elszigetelt) nevet. A háromszintes épület egyesíti magában a minimalista stílust, illetve a legmodernebb technológiát, ugyanis a teljes működést napenergiával biztosítják.

A ház energiaellátását a tetőn elhelyezett „napelemes fa” biztosítja, ami egy bútorhoz hasonlóan négy lábon támaszkodik a földre.A ház melegen tartásához fatüzelésű kályhával melegített víz kering a falban kialakított fűtési rendszerben. További érdekesség, hogy az épület egyik oldalán a fal egy redőnyhöz hasonlóan nyitható, ami gyönyörű kilátást nyújt a tájra, zord idő esetén azonban automatikusan záródik.

Forrás: http://www.treehugger.com