Zöld építészet

Passzívház vs aktívház

Számos cikket szenteltünk már a Németországból kiinduló energiahatékony szabványnak, a passzívháznak. Most bemutatunk egy másik rendszert, az aktívházét, amely kissé más megközelítésből törekszik a fenntarthatóságra.

A passzívházak rendszere jól kidolgozott, azonban a szükséges szigetelés kialakítása nagy költségekkel jár. A Velux tetőablakgyártóvállalat által is támogatott aktívház szabványa ezt feloldandó alakult ki Észak-Amerikában, így hagyományos ablakokkal is megoldható a fenntartható élettér. Az új épületszabvány segíti az energiatakarékosságot, az egészséges beltéri körülmények kialakítását rengeteg természetes fénnyel és friss levegővel.

Az újfajta tanúsítvány egy kiegyensúlyozott és holisztikus szemléletű tervezésen alapul, melynek fő kulcspontjai az alábbiak:

ENERGIA:
Az aktívház energiahatékony és az összes szükséges energiát az épületben vagy a közeli energia-rendszerekben előállított, megújuló energiaforrásokból biztosítja

BELSŐ KLÍMA:
Az aktívház egészségesebb és kényelmesebb belső körülményeket teremt a lakói számára. Az épület bőséges napfényt és friss levegőt biztosít, míg a felhasznált anyagok pozitív hatással vannak a belső klímára.

KÖRNYEZET:
Az aktívházak pozitív kölcsönhatásban vannak környezetükkel. Mind a források felhasználását mind a környezeti hatás teljes életciklusát tekintve optimálisan alkalmazkodnak a helyi körülményekhez.

Forrás: http://www.treehugger.com