Zöld építészet

Újabb képek a Bosco Verticale-ról

Két évvel ezelőtt számoltunk be először a Bosco Verticale-ról, a világ első függőleges erdejéről. A milánói építményen azóta is folyamatosan dolgoznak, és úgy tűnik idén be tudják fejezni az egyedülálló projektet.

Milánó az egyik legszennyezettebb város a világon, ezért a Bosco Verticale célja enyhíteni a városra háruló környezeti károkat. A napelemes energetikai rendszert és növényzetet integráló tornyok célja csökkenteni a levegő szén-dioxid és por koncentrátumát, enyhíteni a város hőszigetelő hatását, ezáltal csökenteni a légkondicionálás szükségességét.

A két torony együttesen 480 nagy- és 250 kisméretű fának, 5000 cserjének és 11.000 apró növénynek fog helyet adni, ez 2.5 hektár erdőnek felel meg. A botanikusok két éve dolgoznak azon, hogy megtalálják a legmegfelelőb fajtákat és az építményen a legideálisabb elhelyezkedésüket.

Bár a projektnek elindításakor rengeteg szkeptikusa volt, ma már láthatóan jó úton haladnak. A két torony elérte a teljes magasságát, azóta a növények telepítése zajlik. Bár az elmúlt hónapok esőzései és havazásai miatt az építkezés lassult, mégis várhatóan idén sor kerül az átadásra.

Forrás: http://inhabitat.com