Zöld építészet

A Facebook új zöld-tetős komplexuma

Zöld utat kapott a Facebook új, Frank Gehry által tervezett zöld tetős komplexumának megépítése. A tavaly ősszel bemutatott és azóta jóváhagyásra váró épület egy alagúton keresztül fog kapcsolódni a cég jelenlegi székhelyéhez.

Múlt kedden adta meg a város tanácsa az engedélyt, így hamarosan megkezdődhet a tervezett bővítés a kaliforniai főhadiszálláson. A második campus bár nem kap LEED tanúsítványt, mégis környezetbarát lesz hatalmas parkosított területeivel.

A fákkal szegélyezett utak és parkok mellett igazi különlegesség lesz az erdős tető, amelyen önmagában is füves dombok, sétautak, padok és kávézók lesznek kialakítva. Emellett a telepített növények 80 %-a őshonos, alacsony vízigényű lesz, így a környezetre háruló terhek is minimálisra csökkennek.

Gehry eredetei terveiben pillangó szárnyakra utaló épület szerepelt, ezt azonban a vezérigazgató, Mark Zuckerberg túl hivalkodónak ítélte. Így végül egy letisztultabb ugyanakkor egyedi komplexum kerül megépítésre a világ egyik legnagyobb közösségi média vállalat számára.

Forrás: http://inhabitat.com