Zöld építészet

Nullenergiás irodatorony

Az Oregon Fenntarthatósági Központ várhatóan a legnagyobb önfenntartó irodatorony lesz a világon, melynek célja, hogy a teljes víz- és energiaigényét saját magának termelje meg. Egy ilyen óriási épületnél ez nem egyszerű kihívás, azonban az úttörő kezdeményezés várhatóan év végéig el tud kezdődni.

A portlani felhőkarcoló tervezésénél fő szempont az volt, hogy ne vegyen igénybe plusz forrásokat és környezeti károkat se okozzon – vagyis  a teljes víz- és energiaigényét saját magának termelje meg.

Ahhoz, hogy az irodatorony nullenergiával való működése megvalósulhasson, számos passzív tervezési technikát felhasználnak. Az alaprajz gondos kialakítása és az építőanyagok kiválasztása például oly mértékben segítik az épület természetes hűtését, hogy hagyományos légkondicionálásra nem is lesz szükség.

Ugyanígy fontos része az épületnek a természetes fény kihasználása. Emellett egy megfelelő rendszerrel az épületet használók is visszajelzést kapnak személyes energiafogyasztásukról, ezzel igyekeznek segíteni őket annak csökkentésében. Mivel így mérséklődik az energia-terhelés, a napelemek lehetővé teszik a nulla energiafogyasztás elérését.

A mellékhelyiségek használatából származó szürke vizet visszaforgatják újrafelhasználásra, a növények öntözését összegyűjtött esővízből biztosítják majd. Az épületet eredeti funkciója mellett laboratóriumi és oktatási segédeszközként is fogják használni, mint első képviselője egy új rendszernek (Living Building Challenge), amely szakemberek szerint a LEED minősítés egy magasabb lépcsőfoka lesz hamarosan.

Forrás: http://inhabitat.com