Zöld építészet

Hamburgi vízikomplexum

Az összes németországi nagyváros közül a kikötőváros, Hamburg áll legszorosabb kapcsolatban a vízzel. Éppen ezért nem meglepő, hogy az egyik legújabb és legizgalmasabb projekt során vízbe süllyesztett pillérekre tervezték a lakókomplexumot.

Az öt épületből álló projekt (WaterHouses) célja annak bizonyítása, hogy a fejlesztésekhez és építkezésekhez, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve, a jövőben is felhasználhatnak vízi elemeket.

Minden épület a passzívház szabványainak megfelelően épült, mely az egyik legszigorúbb zöld építészeti megoldás. A fűtéshez geotermikus energiát és napenergiát fognak felhasználni, a beépített intelligens technológiáknak köszönhetően pedig a lakosok folyamatosan figyelemmel kísérhetik a napi energiafelhasználást.

A fejlesztés fő jellemzői a különböző vízközpontú látvány- és rekreációs elemek, többek közt vízterasz, hajókikötő, víz alatti kertek, és vízi falak. Összességében a komplexum 34 lakóegységből fog állni, a tervek szerint pedig ebben a hónapban sor kerülhet a befejezésére.

Forrás: http://formart.hochtief.de