Zöld építészet

Elkészült Ausztrália ideális háza

Az ideális, azaz a fenntarthatóság elve szerint épült magánház mintapéldányát tervezte és építette meg egy ausztrál építész. A közelmúltban készül el vele.

Két alapvető feltételezésből indult ki: olyan anyagokat használjon, amilyeneket bárki könnyen beszerezhet, illetve olyan megoldásokat alkalmazzon, hogy a ház energia és vízfogyasztása a hasonló nagyságú házak átlagától érezhetően elmaradjon.

A ház „energiagazdálkodásának” alapvető szempontja az volt, hogy fűtés, illetve hűtés nélkül egész évben kellemesen lakható legyen. Erről elsősorban a ház égtáji elhelyezkedése, illetve az alkalmazott dupla szigetelési technika gondoskodik.

A ház – napelemes rendszerének köszönhetően – több áramot termel, mint amennyit fogyaszt – húzza alá a greenetvert.fr portál, megjegyezve, hogy nem mellékesen nem is nehéz ezt elérnie, hiszen a LED-es világítási rendszernek, valamint az építészeti megoldásnak is köszönhetően a ház áramfogyasztása a hagyományos ausztrál magánházak hasonló fogyasztásának mindössze 10 százaléka. Az építész honlapján felhívja a figyelmet: úgynevezett nap fénycsöveket is alkalmazott, ezek a tetőről a belső helységekbe vezetik, felerősítve, a külső fényt.

A vízfogyasztása is 40 százaléka az átlagnak, mivel amellett hogy csapadékot gyűjt , a már használt vizet is részben újrahasznosítja.