Zöld építészet

Kulturális központ konténerekől

Egy teljes kulturális központot készülnek konténerekből felépíteni Tajvanban, mely izgalmas és környezetbarát helyszínt biztosít majd a művészet szerelmesei számára.

A New York-i székhelyű építészeti stúdió, LOT-EK újrahasznosított konténerekből kialakított épületekkel tett szert hírnévre a korábbiakban és számos izgalmas felkérésben volt már részük. Jelenleg Tajvanból kérték fel őket, hogy egy új könyvtárat és művészeti múzeumot építsenek fel 1620 konténerből, ezzel létrehozva egy környezetbarát kulturális központot a nyüzsgő Távol-Keleti városban.

A stúdió több okból használ konténert az építkezései során, egyrészt az alacsony környezetre gyakorolt hatása, másrészt a praktikussága miatt. „Több millió használaton kívüli konténer található szerte a világban, melyek strapabíró acél-szerkezete miatt tökéletes alapanyagot biztosítanak az újrahasznosításhoz.” nyilatkozták az építészek.

Nem csak az újrahasznosított konténer az egyetlen környezetbarát eleme az épülő kulturális központnak, a terv szerint minden falat függőleges kerttel borítanának, mely természetes módon mérsékli a napfényt, valamint tisztítja és javítja a beltéri levegő minőségét. Az óriási tetőablak biztosítja a természetes fény jelenlétét, a napkollektorok pedig a meleg vizet.