Zöld építészet

Passzív ház napfény nélkül?

A most bemutatott épület kiváló példája a fenntartható modern otthonok sokszínűségére, még egy olyan helyen is, ahol egyébként számos tényező akadályozta az ilyen jellegű törekvéseket.

A ház Sydney külvárosában található egy olyan területen, ahol a szomszédos épületek nagy mértékben korlátozták a természetes napfényhez való hozzáférést, így kérdésessé vált a passzív ház jellegű kialakítás működőképessége is. Az ügyfél azonban hajthatatlan volt, ezért hosszas tervezés után mégis sikerült úgy kialakítani az épületet, hogy az szinte egyáltalán nem igényel hűtést vagy fűtést a megfelelő klíma kialakításához.

Ahhoz, hogy a környezetvédelmi megoldásokat hatékonyan tudják megvalósítani, az építészek a lehető legtöbb módon igyekeztek kihasználni a napenergiát, legyen szó aktív vagy passzív megoldásokról. Megfelelő árnyékolás, természetes szellőzés, napelemek, hőmérséklet érzékelők, energiatakarékos klímaberendezés és kiváló szigetelés mind hozzájárul a minimális energiaveszteséghez. Az esőgyűjtő rendszer, a természetes és környezetbarát építőanyagok pedig tovább csökkentik az otthon ökológiai lábnyomát.

Forrás: http://www.contemporist.com