Zöld építészet

Apró ház a sivatagban

Előrelátó tervezéssel és kreatív megoldásokkal a legszokatlanabb helyeken is fel lehet építeni lakóhelyeket, erre példa az a most bemutatott egyszemélyes otthon, ami ráadásul energia hatékony kivitelezéssel valósult meg.

Egy fiatal építészhallgató, Dan Frazee építette meg magának bányász menedékből az egyik legkisebb lakást, amit valaha láttunk, mely sziklába ágyazott üveg-struktúrájával hangulatos visszavonulást biztosít vendégeinek a sivatag közepén.

Frazee a már meglévő kő és betonfalakat használta fel, mint az apró alvóhely alapja, majd acéllal és üveggel egészítette ki a szerkezetet. Az üvegnek köszönhetően bőséges napfény biztosítja a világosságot nappal, míg éjjel gyertyák és mécsesek szolgálnak fényforrásként. A napellenzőkre hajazó ablakok pedig nyitott állapotban kereszthuzatot eredményeznek, mely hatékonyan hűti a kis méretű belső teret.

Az eredetileg iskolai feladatnak induló projekt nagy tetszést aratott, hiszen bemutatta, bármilyen szokatlan helyen lehet otthont kialakítani, kevés energia- és anyag felhasználásával.

Forrás: http://www.houzz.com/