Zöld építészet

Energia-hatékony bevásárlóközpont Barcelonában

A bevásárlóközpontot úgy tervezték, hogy a földbe legyen süllyesztve, a tetején pedig óriási erdős parkot helyeznek el, ezzel is kiszolgálva a lakosok igényét a zöld területek iránt. Fentről a járókelők csak a parkot látják, alatta azonban az energia-hatékony kereskedelmi terület foglal majd helyet.

A pláza egy új megoldás a növekvő bevásárló- és lakóingatlan fejlesztésre Barcelonában, mellyel nagy hangsúlyt tudnak fektetni a fenntartható tervezésre, valamint a parkfejlesztésre is. A zöld tetővel fedett park több funkciót is el tud látni, egyszerre szolgál rekreációs területként, frissíti a környék levegőjét, és hűti az épületet.

A park alatti üzletek pedig kihasználja napenergiát, az esővíz összegyűjtésével biztosítják a vízellátást, valamint a hulladékot is újrahasznosítják.