Zöld építészet

Új-zélandi környezettudatos otthon

Az óceántól nem messze épült az a családi ház, amely egyszerre ötvözi a zöld építészeti megoldásokat az egyszerű berendezéssel és a természeti környezet bevonásával.

Új-Zéland északi területén található az a környezettudatos épület, amelyből csodálatos kilátás nyílik a ragyogó kék óceánra. Az erdős területen található épület tervezése során több fenntartható elvet is figyelembe vettek annak érdekében, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomát.

A ház elosztása egyszerű, középen egy központi szobából nyílik több privát helyiség, mindegyik irigylésre méltó kilátással. A fenntartható, több esetben újrahasznosított forrásokból származó anyagokból épült otthon célja a környezeti adottságok maximális kihasználása, így nyáron a természetes szellőzés enyhíti a forróságot, míg télen a napsugarak optimális kihasználásával teszik melegebbé a belső hőmérsékletet.

Az épület fölött átívelő rácsos tető is több funkciót tölt be; árnyékot nyújt, megszűri a beérkező napfényt, ráadásul esztétikus is. A ház környezeti hatásait tovább csökkenti az esővízgyűjtő rendszer, valamint a szennyvíz újrahasznosító rendszer.

Forrás: http://www.archdaily.com/