Zöld építészet

Energiahatékony könyvtár Angliában

Ma már az építészet egyre több területén kap hangsúlyt a fenntarthatóság és energiahatékonyság, nem volt ez másképp az angliai könyvtár esetében sem.

Az Egyesült Királyságban található Worcester Könyvtár a tavalyi évben nyitott meg kapuit a nagyközönség számára, mely több szempontból is megfelel a fenntarthatóság kritériumainak. Idén tovább bővítették a kerti részt, az átalakítás nemrég fejeződött be.

Az innovatív design-járól híres Feilden Clegg Bradley Studio, akiknek a nevéhez a könyvtár építése is fűződik, igyekezett egy olyan komplex épületet létrehozni, mely egyszerre illeszkedik a környező terület esztétikai adottságaihoz és használja ki a helyi éghajlat sajátosságait.

A fenntarthatóság legfőbb elemei az energiatakarékos vízellátó rendszer, a helyi és természetes alapanyagok felhasználása, illetve őshonos növényfajok telepítése az ökológiailag gazdag kertbe. A tervezők igyekeztek minél több zöld területet tervezni a könyvtár udvarába, ezzel is segítve az olvasók megfelelő kikapcsolódását, valamint az esztétikus környezetet.

Forrás: http://www.worldarchitecturenews.com