Zöld építészet

Eukaliptusz Ház

Nem lehet kifogyni a kisméretű, energia hatékony házakból, szerencsére egyre többen fognak bele ilyen életterek megépítésébe – ahogy a most bemutatott építész is tette.

Andre Eisenlohr építette ezt a szellős, Eukaliptusz Ház névre hallgató, gólyalábakon álló kis fa otthont. A Sao Paolohoz közeli erdőrezervátumban található ház mindent tartalmaz, amelyre egy személynek szüksége lehet; a kompakt tér ugyanis nagyszerű helykihasználással rendelkezik.

A ház ablakaiból nagyszerű kilátás nyílik a völgyre, emellett rengeteg természetes fény érkezik az épületbe, mely építéséből adódóan, a hőt benntartva passzív energiaként hasznosítja azt. Az eukaliptusz gerendákból és fenntarthatóan kezelt, helyi fából készült épület minőségi alapanyagai mind hozzájárulnak a ház időtállóságához.

Az épület építkezése során keletkezett hulladék 95%-át a konyhában hasznosították újra munkalapok és bútorok formájában. A bio szigetelőanyagnak, kőzetgyapotnak és a napelemeknek köszönhetően pedig az apró ház fenntarthatóan tud működni az év nagy részében.

Forrás: http://inhabitat.com/