Zöld építészet

Vasúti kocsiból lakóépület

Egy 19. századi vasúti kocsit alakítottak át Angliában olyan modern otthonná, mely egyáltalán nem bocsát ki szén-dioxidot, valamint fenntartható energiaforrásokkal működik.

A vasúti kocsi eredeti állapotát tekintve rendkívül lepusztult volt, ennek ellenére az építészek meglátták benne a lehetőséget, hogy egy egészen megújult otthont hozzanak létre belőle. A szél-és napenergiával működő ház fenntartható módon hoz létre optimális hőmérsékleti viszonyokat és megfelelő életteret egy egész család számára.

A felújított házból egy olyan fa épületet alakítottak ki a tervezők, mely teljes métékben üvegezett homlokzatot kapott, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a szomszédos világítótoronyra is. A vastag falaknak és a kiváló burkolatnak köszönhetően az otthon hővesztesége minimális, akárcsak az éves villanyszámla. A fatüzelésű kályha emellett kiegészítő hőforrásként szolgál a téli napok során.

Az építkezéshez felhasznált anyagok mind fenntarthatóak, főleg helyi forrásokból származtak, mely tovább csökkenti a ház ökológiai lábnyomát. A tervezők továbbá azt is remélik, hogy a ház több áramot tud termelni, mint amennyit elfogyaszt egy év alatt, az így keletkezett felesleges energiát pedig másoknak el tudják adni.

Forrás: http://www.archdaily.com