Zöld építészet

Környezettudatos otthon az olasz vidéken

Az olaszországi Turin közelében található az a környezettudatos, elegáns családi ház, mely a domboldal tetejéről nyújt csodálatos kilátást az északnyugati vidékre.

Az F:L Arcitetti iroda által tervezett épületet úgy alakították ki, hogy egyszerre tegyen eleget az egyszerűség, modernitás, luxus, ésszerűség és energia-hatékonyság kritériumainak.

Ehhez átgondolt tervezés, fenntartható anyaghasználat, a környezeti adottságokat figyelembe vevő tájolás, megfelelő árnyékolás és bőséges napfény mind szükséges volt, melynek elegyéből jött létre a modern otthon.

A ház emeletén három hálószoba található, mindegyik rendelkezik saját fürdőszobával, emellett rengeteg tárolóhelyiség, nyitott konyha, étkező és nappali képezi részét a ház felső szintjének. Az alagsorba vezető lépcső a garázst, dolgozószobát, könyvtárat, szaunát és játszószobát rejtő területbe nyílik.

A kétszintes épületet egy hegyoldalba építették, így egyszerre tudják kihasználni a gyönyörű kilátást és a földből érkező egyenletes hőmérsékletet, ami igen kedvező az amúgy változékony időjárású területen. Emellett megújuló energiaforrásokat és helyi alapanyagokat is felhasználtak, ami tovább erősíti a környezettudatos jelleget.

Forrás: http://www.archdaily.com/