Zöld építészet

Ökovilla Balin

Indonézia egyik szigetén, helyi erőforrásokat felhasználva épült a környezettudatos otthon, amely azóta Bali egyik legegyedibb pontjává vált,és Délkelet-Ázsiában példát állít a zöld építészetnek.

Amikor Michael Huffmann elhatározta, hogy megnyitja saját öko-villáját, Balit választotta ki a tökéletes helynek és az építkezéshez kizárólag olyan természetes anyagokat használtak fel, amelyek 50 mérföldes körzetből beszerezhetőek voltak, a munkafázisokhoz pedig fiatal tehetségek segítségét vették igénybe.

A bambusszal kombinált és ezáltal erősített tetőt kézi szövésű fémhálóval és vékony cementréteggel kombinálták, mely együttese csökkenti a szükséges cement mértékét. A helyi bambusz emellett a berendezésben is visszaköszön, a bútorok nagy része abból készült.

Huffman egy helyi mondást tartott szem előtt a teljes építkezés alatt: “Tri Hita Karana,” ami azt jelenti, “ne tégy kárt másban, a Földben vagy Istenben.” Alapelve tehát az volt, hogy olyan villát építsen, ami a környezettel összhangban, elérhető anyagokból épül, és ezt sikerrel meg is valósította.