Zöld építészet

A világ legmagasabb függőleges kertje

Patrick Blanc, a függőleges kertek kitalálója és a francia Pritzker-díjas építész, Jean Nouvel összeálltak, hogy közösen építsék fel Sydney legújabb lakótornyát.

A „lélegző Éden” fantázianevet kapó szerkezet a táj és épület együttesének forradalmian új megközelítése, mellyel újabb színfoltot adhatnak Sydney látképének. A 166 méteres homlokzaton a világ jelenlegi legmagasabb élő falát tervezik ugyanis létrehozni, mely projekt befejezése 2014-re várható.

Az elkészült tervek az épített környezet és a zöld övezet kettősségét igyekeznek összhangba állítani, ezt dús növényzettel, teraszos kertekkel és óriási kiterjedésű parkkal tervezik megvalósítani. A vertikális kertben 190 őshonos ausztrál és 160 egzotikus növényfajt fognak telepíteni, mely a teljes homlokzat 50%-át fogja lefedni.

Az egyik tervező, Blanc szerint a design egy természetes sziklafal látványát igyekszik lemásolni, amely az embereket egy hegyfalból kivágott szeletre emlékezteti. Az épület másik sajátossága pedig a fényművészettel ismertté vált Yann Kersalé által tervezett LED világítás, mely éjjel kápráztatja majd el az arra járókat.

Forrás: http://www.dezeen.com/