Zöld építészet

Meditáció fenntarthatóan

Ausztrália egyik iskolájában külön épületet alakítottak ki arra, hogy diákok meditálhassanak, valamint kedvükre pihenhessen órák között; ezt ráadásul úgy tették meg, hogy a környezetet is figyelembe vették az építkezés során.

A Melbourne-től délre fekvő iskolában a diákok órarendjébe be van építve a meditáció. Bár technikailag a pozitív tevékenység kivitelezése majdnem bárhol megvalósítható, a tanulók számára mégis igyekeztek esztétikus és fenntartható helyszínt kialakítani, ahol még gyorsabban elérhetik az áhított békét.

A meditációra kialakított épületet a környező erdőből származó fából építették, melyet azóta energia hatékonyan fűtenek és hűtenek, valamint majdnem 100%-ban szélenergiával működtetnek. A passzív ház jellegű kialakítás és a nagy mennyiségű napfény segíti továbbcsökkenteni az energiafelhasználást.

Az apró épületet az iskola udvarán állították fel, a körülötte kialakított közösségi tér pedig az órák között nyújt kikapcsolódást. A belső tér egyszerű és rugalmas, ezért változatosan lehet használni különböző tevékenységekhez.

Az iskolában emellett rendhagyó módon nem csak a megszokott tudományokban vértezik fel tudással a fiatalokat, de a fenntarthatóság és őshonos kultúrák is mind napirenden vannak a már említett meditáción kívül.

Forrás: http://inhabitat.com/