Zöld építészet

Párizs újabb függőleges kertje

A magyarul vertikális kertnek vagy függőleges kertnek is nevezett, egyre divatosabb létesítmények szakértője, Patrick Blanc a napokban fejezte be Párizs egyik villájának zöldbe burkolását.

A tervező eredeti skiccein is látható, hogy a teljes homlokzatot dzsungel-szerű borítással tervezte bevonni; a kívánt hatás eléréséhez ezért egymáshoz illő mélyzöld, sárga és vörös növényeket telepítettek.

Fontos feltétel volt, hogy a gyönyörű zöld falat mindenképpen be kell fejezni a Párizsi Design Hét megnyitójára, mely szeptember 09-15 között fogja megmozgatni a város életét. A gyönyörű vertikális kertet mindössze hét hét alatt készítették el, ezzel is adva egy zöld löketet a történelmi környéknek.

Az elmúlt pár hét alatt a helyiek és más járókelők is folyamatos figyelemmel követhették, ahogy a beton homlokzat szépen lassan élénk színek keverékévé válik. Mielőtt kialakításra került volna az óriási élő fal, a ház oldalát csupán graffiti firkák tarkították, ezért különösen feltűnő volt a változás.

A vertikális kertet szeptember 10-én, a Design Hét alatt fogják hivatalosan felavatni, addig is szabadon gyönyörködhetnek benne az arra járók.

Forrás: http://www.fubiz.net/