Zöld építészet

Önfenntartó egyetemi campus

Két egymástól távol lévő egyetem, a Szingapúri Nemzeti Egyetem és a Melbourni Egyetem diákjai közösen tervezték a környezetbarát campust, amelyet a természet rendszerei ihlettek.

Tervezésük során fő céljuk a különböző hagyományos építészeti technikák felhasználása volt az épület energiafogyasztásának minimalizálásával egybekötve. Ezért elsősorban helyi anyagokat választottak a tervekhez, az épület megfelelő légtisztító rendszerrel rendelkezik a kiváló kialakításnak köszönhetően, míg az esővízgyűjtő rendszerükkel a vízfogyasztást tudták csökkenteni.

A természet megújulására alapuló rendszerek közé tartoznak a helyszínen kialakított napkollektorok és napelemek, amelyek majdnem teljes mértékben önfenntartóvá teszik az iskola területét, a szén-dioxid kibocsátást pedig 70%-al csökkentik.

A környezetvédelmi, mezőgazdasági és erdészeti oktatásra szolgáló központ épülete kiváló összhangban áll funkciójával. A projekt olyan meggyőző lett, hogy több versenyt is megnyertek vele, így a résztvevő diákok előtt minden bizonnyal ígéretes jövő áll.

Forrás: http://inhabitat.com/