Zöld építészet

Zöld és kék tetős rendszerek New Yorkban

A zöld tetők már kezdenek igen elterjedtté válni, most azonban új kifejezés jelent meg mellettük, a kék tető, melyet New Yorkban máris tesztelnek.

New Yorkban nonprofit szervezetek álltak össze építészirodákkal, hogy kiépítsék az ország első integrált kék és zöld tetős rendszerét. Ez az innovatív kialakítás annyiban különbözik a hagyományos zöld tetős rendszerektől, hogy jóval nagyobb mennyiségű csapadékot tud hasznosítani, valamint a levegő minőségét is hatékonyabban javítja.

Előnyük, hogy olcsóbb telepíteni, mint a hagyományos zöld tetőket, ezáltal költséghatékonyabb alternatívát kínál a város régi épületeinek környezetbarátabbá tételéhez. A mérnökök által segített rendszer két részből áll; a kék elemek lassítják az esővíz lefolyását, ezáltal csökkentik az erózió és a veszteség hatását, míg a zöld területek szűrőként és csapadékvíz elnyelőként funkcionálnak.

Egy tipikus New York-i vihar esetében ez azt jelenti, hogy a tető 32%-al csökkenti a csapadékvíz veszteséget, emellett szigetelik is az épületet, így minimalizálva a fűtési és hűtési költségeket. A projekt egyelőre kísérleti stádiumban van, de az eddigi tapasztalatok bizalomra adnak okot.

 

Forrás: http://inhabitat.com/