Zöld építészet

Olajvállalat LEED minősítésű épülete

A világszerte több mint 40.000 embert foglalkoztató olajipari vállalat idén adta át a spanyol fővárosban található irodáját, amely a LEED Platinum minősítést is elnyerte.

Sajnos még mindig ritkán fordul elő, hogy az olajtársaságok vállalati működösének szerves részét képeznék a környezetvédelmi kezdeményezések. A spanyol multinacionális vállalat, a Repsol SA azonban kivétel ez alól, a Madridi székhelyű cég ugyanis a környezetbarát politikát is szem előtt tartja működése során.

A Repsol SA már jó ideje fontos szociális és környezetvédelmi lépéseket tett, többek között fenntartható projekteket és tanulmányokat végzett el arra vonatkozólag, hogyan javítsa az energiaforrások kihasználtságát, valamint csökkentse a káros kibocsátást. Olyan speciális ötletek is az ő nevükhöz köthetőek, mint a világ egyetlen BREEAM minősítésű, öko benzinkútja.

A legújabb projektjük az a 11.500 m2-es épület volt, melyet a 4000 madridi alkalmazottak számára építettek. A Repsol Campust idén februárban adták át, júliusban, pedig elnyerték rá a LEED Platinum minősítést, elismerve ezzel a tervezés eredményességét, legyen szó a beltéri környezet minőségi kivitelezéséről, a víz és energia hatékony felhasználásáról vagy a felhasznált anyagok fenntarthatóságáról.

Forrás: http://inhabitat.com