Zöld építészet

Bambuszépület szög nélkül

A bambuszépületek virtuóza, Vo Trong Nghia nemrégiben fejezte be a bambuszból kivitelezett kávézóját Vietnamban, mely számos követendő megoldást tartogat a fenntartható építészet kedvelőinek.

A Víz és Szél Kávézó egyik alapvető előnye, hogy a sokoldalúsága és a gyors megújuló képessége miatt kedvelt bambuszból készült, emellett a tervezésnek és kiváló szerkezeti felépítésének köszönhetően még egy szöget sem kellett felhasználni az építkezés során.

Korábban is mutattunk már be több bambuszépületet, de Nghia kiválóságát mégis kiemeli a többi közül az, ahogyan olyan kupolás alakzatokat is létre tud hozni –modern gépek és fémszerkezetek nélkül – melyre mások eddig nem volt képesek.

Az egyedi design eléréséhez általában tradicionális vietnami szövési technikákhoz nyúlik vissza az építész, aki más helyi épületekhez hasonlóan növénnyel borította az épület külső oldalait. A kávézó méreteit tekintve 10 méter magas, a kupola tetején egy nyílással, mely lehetővé teszi a napfény beáramlását a belső térbe.

A tervezés különösen pozitív része pedig az, hogy a természetes és helyi anyagok felhasználása sem okoz „kézzel készített” hatást, a végeredmény egy minden igényt kielégítő, modern és fenséges épület lett.

Forrás: http://www.environmentalgraffiti.com