Zöld építészet

Izrael első LEED minősítésű épülete

Várhatóan jövő év májusában fejeződik be annak a környezetvédelmi tanulmányokat nyújtó Tel Aviv-i egyetemnek az építése, mely az első LEED Platinum minősítésű épület lesz Izraelben.

Az Izraelben egyedülálló épülethez negyven építészt kértek fel szerte az országból, akik hosszú kooperációjuk során kiemelkedő munkát végeztek. A déli homlokzaton összegyűjtött napenergia elég energiát termel ahhoz, hogy az épület fűtését biztosítsa a téli időszakban. Nyáron ugyanez a homlokzat olyan árnyékolóként működik, ami megtartja a belső terek hűvös klímáját.

Szintén napenergiával biztosítják majd az elektromosságot, melyet a tetőn elhelyezett napelemek segítségével tudnak előállítani, ahol egyebek mellett egy kiterjedt zöld tetőt is létrehoztak esővízgyűjtővel. Az épület szennyvíz újrahasznosító rendszerrel is fel van szerelve, mely szintén elengedhetetlen feltétele volt a LEED minősítés megszerzésének.

Az iskola épülete kiváló útjelzője annak, hogy a fenntartható építészet egyre fontosabb szerepet játszik a világon, és olyan országokban is elkezdődnek az ilyen építkezések, ahol korábban még nem volt rá példa. Az egyetem ezzel hitelességét is bizonyítja, hiszen hol máshol lehetne az éghajlatváltozás kérdéseiről és a fenntarthatóságról oktatni, mint egy ilyen kiemelkedő zöld épületben.

 LEED Egyetem