Zöld építészet

Környezttudatos múzeumbővítés

Különleges múzeumbővítésbe fogtak Texasban, a napokban elkészült új épületrész mind energiaszükségletében mind energiafelhasználásban jóval zöldebb a korábbi épületnél.

A mai nap jelentette be a Kimbell Művészeti Múzeum, hogy végre elkészült arégóta folyamatban lévő projekt, a Renzo Zongora Pavilon. A múzeum fennállása óta történő első jelentősebb bővítése, a csontfehér pavilon célja, hogy a neves designer Lousi Kahn által 1972-ben megépített design múzeum területét megduplázzák a növekvő gyűjtemény elhelyezésére.

Az új pavilon elrendezésében és stílusában is reflektál a Kahn által tervezett múzeum korábbi épületére, különös tekintettel az üveg, a beton és a fa együttes használatára. Az építmény belső tere két nagyobb egységre van osztva, az üvegfalak és az egyszerű elrendezés mind az átláthatóságot segítik.

A pavilon emellett a környezettudatosság tekintetében is kiemelhető, mivel egyszerre a legkülönbözőbb energia-hatékony stratégiákat, amelyek ezáltal az új épületrész energiaszükségletét felére csökkentik. Mivel a múzeumnak csupán az egyharmada helyezkedik el a föld felett, ezért a múzeum fűtési és hűtési igénye jelentősen csökken. Emellett zöldtető és napelemek is elhelyezésre kerültek az épületen, ami pedig a tiszta energia forrását biztosítja.

Forrás: http://www.dezeen.com