Zöld építészet

Minden négyzetméter újrahasznosított

Régóta várt épület készült el a közelmúltban Dániában kizárólag újrahasznosított alapanyagokból, amely ennek ellenére is rendkívül modern hatású.

Az „Újrahasznosított Ház” névre keresztelt projekt célja egy olyan épület elkészítése volt, mely kizárólag korábban használt anyagokból került megalkotásra, mindezt a szén-dioxid lábnyom radikális csökkentésével karöltve tudták megvalósítani.

Az ötletes otthon építőanyagai a legkülönbözőbb forrásokból származnak, alapját két hajókonténer szolgáltatta, melyből stabil szerkezetet tudtak létrehozni. A tető és külső burkolat újrahasznosított alumínium dobozokból készült, míg a homlokzati panelek hőkezelt papírból. A konyha padlója pezsgő parafadugók darabjaiból áll, a fürdő csempéje pedig hulladék üvegből.

Az energiahatékonyság területén is kiemelt jelentőségű az épület működése, a hatékony optimalizálásnak (megfelelő tájolás, átgondolt fénytervezés, árnyékolás és természetes szellőzés) köszönhetően ugyanis jóval kevesebb az épület fenntartási költsége és ökológiai lábnyoma.

A ház egy olyan megfizethető lehetőséget biztosít, amely bizonyítja, hogy kis kibocsátással is lehetséges igényes épületeket előállítani. Az előzetes tervek szerint 65%-al szerették volna csökkenteni az építkezés közben kibocsátott CO2 mennyiséget összehasonlítva egy hagyományos ház felépítésével, ehelyett azonban meglepődve tapasztalták, hogy végül 86%-os hatékonyságot tudtak elérni.

Bár azt gondolnánk, hogy a különböző helyekről „összeszedett” anyagok miatt a ház minden bizonnyal kissé szedett-vedettnek tűnik, a képek bebizonyítják, hogy nincs igazunk. Az építkezés végeredménye ugyanis egy stílusos, modern kialakítású otthon, amely előkelő és tágas környezetet biztosít lakóinak.

Forrás: http://inhabitat.com/