Zöld építészet

Minden négyzetméter újrahasznosított

Az „Újrahasznosított Ház” névre keresztelt projekt célja egy olyan épület elkészítése volt, mely kizárólag korábban használt anyagokból került megalkotásra, mindezt a szén-dioxid lábnyom radikális csökkentésével karöltve tudták megvalósítani.

Az ötletes otthon építőanyagai a legkülönbözőbb forrásokból származnak, alapját két hajókonténer szolgáltatta, melyből stabil szerkezetet tudtak létrehozni. A tető és külső burkolat újrahasznosított alumínium dobozokból készült, míg a homlokzati panelek hőkezelt papírból. A konyha padlója pezsgő parafadugók darabjaiból áll, a fürdő csempéje pedig hulladék üvegből.

Az energiahatékonyság területén is kiemelt jelentőségű az épület működése, a hatékony optimalizálásnak (megfelelő tájolás, átgondolt fénytervezés, árnyékolás és természetes szellőzés) köszönhetően ugyanis jóval kevesebb az épület fenntartási költsége és ökológiai lábnyoma.

A ház egy olyan megfizethető lehetőséget biztosít, amely bizonyítja, hogy kis kibocsátással is lehetséges igényes épületeket előállítani. Az előzetes tervek szerint 65%-al szerették volna csökkenteni az építkezés közben kibocsátott CO2 mennyiséget összehasonlítva egy hagyományos ház felépítésével, ehelyett azonban meglepődve tapasztalták, hogy végül 86%-os hatékonyságot tudtak elérni.

Bár azt gondolnánk, hogy a különböző helyekről „összeszedett” anyagok miatt a ház minden bizonnyal kissé szedett-vedettnek tűnik, a képek bebizonyítják, hogy nincs igazunk. Az építkezés végeredménye ugyanis egy stílusos, modern kialakítású otthon, amely előkelő és tágas környezetet biztosít lakóinak.