Zöld építészet

Ökoház és alacsony szén-dioxid lábnyom

Az Egyesült Királyságban található ökoház olyan alacsony szén-dioxid kibocsátású otthon, amely számos kiváló környezetvédelmi megoldást egyesít magában.

A Hewitt Studio által tervezett épület egyszerre él az alacsony szénlábnyomú alapanyagok felhasználásával, hatékony energiatervezéssel, esővízgyűjtéssel, környezetbarát tereprendezéssel és megújuló energiaforrások használatával.

A nemrég elkészült otthon további különlegessége, hogy a szigetelést a közelből származó szalmabála panelekből oldották meg, amely így természetes módon biztosítja a szobák egészséges klímáját is. A nagyszerű szigetelés másik előnye az energiaveszteség minimalizálása, amelyhez hozzájárul az energiatakarékos klímaberendezés is.

A nyílászárók a passzív házak elvei alapján kerültek beszerelésre, így a megfelelő árnyékolástechnikával a nap energiáját is maximálisan ki tudják használni. Az esővíz összegyűjtése révén pedig gyógynövény- és veteményeskert kialakítására is lehetőség nyílt, amely a család önellátását nagyban elősegíti.

Végül pedig nem csak azt lehet elmondani, hogy a modern családi ház nagyszerűen illeszkedik a környező tájba megnyerő külsejével, de emellett még a család elektromos autójának is készítettek egy töltőállomást, ami szintén jelentős lépés a kibocsátott szén-dioxid mérséklésére

Forrás: http://www.hewittstudios.co.uk/