Zöld építészet

Sri Lanka-n épül a világ legmagasabb függőleges kertje

Bemutatták a világ legmagasabb függőleges kertének terveit Sri Lankán, amely 46 emeletével és 164 lakásával minden eddigi hasonló építményt felülmúl.

A projekt célja, hogy a függőleges zöld terület és az épület elosztása minél több természetes erőforrást kihasználjon, legyen szó napenergiáról, a természetes szellőzésről vagy csepegtető öntözésről.

A kisebb felhőkarcoló méretű építmény alig 10 km-re található majd Sri Lanka legnagyobb városától, Colombo-tól, ahonnan így gyönyörű látvány nyílik majd a Diyawanna-tóra.

Az építészek intelligens tervezésének köszönhetően a légkondicionálás minimálisra csökkenthető, ugyanis nem lesznek nagyméretű üvegfelületek azon az oldalon, ahol közvetlen napfény éri hosszú ideig. Az optimális tájolás lehetővé teszi a természetes szellőzést, a növények pedig ezen túl a tisztább levegőt, a hang- és hőszigetelést is segítik majd.

Az épület energiaigényét a tetőn található napelemek biztosítják majd, emellett újrahasznosítás, esővízgyűjtő-rendszer és egyéb fenntartható megfoldások is megjelennek.

Sri Lanka Tower

Dús növényzet

Forrás: http://inhabitat.com/