Zöld építészet

Tokió-i csoda

Egy évtizedes kutatás után, melynek célja az volt, hogy újra bevezessék a fát a városi építészetbe, végre eredményt értek el.

Az első több emeletes épület, (melynek teljes része szálfa anyagból készült), végre megfelel a szigorú tokiói tűzvédelmi előírásoknak. A 3 szintes Miyamura Állatorvosi Rendelő, mely Toshihiko Suzuki vezetésével készült, egy klasszikus faszerkezet és a furnérfa (LVL) kombinációjával jött létre, amely képes ellenállni a tűznek egy teljes órán át. Ez meghaladja a tokió-i minimális 45 perces rendeletet.

Érdekesség, hogy a fából készült réteges LVL fal mindössze 150 mm vastag. Míg egyúttal teherbíró szerkezet is, de az LVL tűzálló anélkül, hogy bármilyen külön felülettel be kellene vonni. Ezért az állatorvosi rendelőt 100%-ban csak fából álló szerkezetből tudták felépíteni, nincs semmilyen válaszfal, vagy tűzálló bevonat, amelyhez fém alkatrészeket kellene használni, amely eddig elképzelhetetlen volt a többszintes japán építészetben.

Az állatkórház, amely Tokió egyik központi kerületében található, jelentősen visszahozza a hagyományos értékeket a japán építészetben. Valóban megmutatja, hogy nem csak biztonságos, és könnyű szerkezetű, hanem hogy a fa kompózíció milyen jól tud kinézni a belvárosban. És a legnagyobb előnye az egésznek? Hogy minden fa. Sokkal költséghatékonyabb lesz fenntartani a helyet az optimális hőszigetelésnek köszönhetően.

Az LVL bebizonyította, hogy egyaránt jó befejező anyag, mind külső, mind belső szempontjából. Az egész épületnek sokkal otthonosabb az atmoszférája és hangulatosabb a struktúrája.