Zöld építészet

Bringázás magasabb szinteken

Koppenhága közismerten bringabarát város és az új Koppenhága-kapu projekt teljesen új szintre fogja emelni a bringázást. Úgy érzem ez a világ egyik legszebb átjárója lesz.

Steven Holl terve hamarosan kivitelezhető lesz, és végre elkezdhetik megépíteni a világ legkomolyabb bicikliútját. Az út két felhőkarcolót csatlakoztat majd egymáshoz 65 méter magasságban. Az építkezés 2016-ban fog elkezdődni. Az átjáró természetesen gyalogosok számára is elérhető lesz.

A design-t egy 2008-as versenyen megnyert pályázatban leírtak alapján készítik el. Annak ellenére, hogy az építkezés még el sem kezdődött, már bezsebelt egy építészeti díjat, az innovatív design-nak köszönhetően. Az épület szimbolikus átjáróként is értelmezhető, ugyanis Koppenhága múltját és jövőjét szeretnék szembeállítani a tervezők.

Steve-Holl-architecture-bridge-3-1020x610

A két torony közötti híd, mint említettem 65 méter magasan lesz felfüggesztve és két folyosóból jön létre, amelyek középen csatlakoznak egymáshoz. Olyan érzést kelt, mintha az átjárók kezet fognának a kikötő felett. Mindegyik épület napelemekkel lesz ellátva, illetve szélturbinák is lesznek, amelyek az épület energiaellátását szolgálják.

Forrás: http://inhabitat.com