Zöld építészet

Egy környezetbarát luxuskecó a föld alatt

2015.12.09. - 16:05  |  Nincs hozzászólás

Ne csapjon be a kert… a pázsit alatt egy lenyűgöző luxuskúria lakozik, amely még környezetbarát is. A James Bell építész által tervezett földalatti, kétszintes otthon, mely a Perdu nevet kapta, Manchesterben található. A kör alakú lakásba meglepően sok természetes fény jut, illetve az egész ház energiatámogatása nem más, mint önmaga. Egy hőszivattyúnak, egy esővíz gyűjtőnek illetve egy melegvíz-rendszernek köszönhetően, minimális költsége van csak az üzemeltetőnek. Van még egy vízi csúszda is, amely a hálószobából egyenesen a földalatti medencébe vezet.

A brit Huntsmere és NC Homes fejlesztette az ingatlant, melynek jelenlegi irányára 2.000.000 font. A ház részben azért épült a föld alá, mert korábban aláírtak egy határozatot, miszerint a föld egy természetvédelmi területen van, így nem tudtak ráépíteni olyan nagy mértékben. Az otthon középső részének köszönhetően elegendő természetes fény kerül a nappaliba, így nem érezzük magunkat úgy mintha egy barlangban lennénk.

Perdu-underground-mansion-2-1020x610

A földalatti lakhelyet a kerten keresztül érhetjük el. A lépcsősor az első szintre vezet le, ahol a fő életterek találhatóak meg. Ilyen a konyha, nappali, étkező és a hálószoba öltözővel és fürdőszobával együtt. A „második” szint egyértelműen a jackpot. Egy 8-12 méter széles medence található itt, amelybe akár a hálószobából is becsúszhatunk. Ezen kívül egy billiárdbár, egy jacuzzi, egy fitneszterem és két extra hálószoba található még meg szintén saját fürdőszobával.

Az innovatív Perdu ház azon kívül, hogy ilyen király még gondoskodik is a saját energiaellátásáról. A környezetbarát elemek, mint például a hőszivattyú, szellőztető és hővisszanyerő rendszer, az esővíz begyűjtő, illetve a napenergiával működő csőrendszer körülbelül 80 százalékkal kevesebb fenntartási költséget generálnak a tulajnak, mint a hagyományos rendszerek. Ezen kívül minden lámpa alacsony fogyasztású izzóval van ellátva. Mivel az épület a föld alatt van, ezért élvezi a Föld hőszigetelő tulajdonságait, így télen is melegen tudja tartani otthonunkat a természet.

Forrás: inhabitat.com

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »