Zöld építészet

A világ első fákkal fedett felhőkarcolója

Annak érdekében, hogy a városokba több zöldet hozzunk be, létrehoztunk növényekkel borított falakat, városi farmokat, valamint függőleges- és tetőtéri kerteket. Akkor miért is ne fedhetnénk be egy teljes felhőkarcolót óriási fákkal? Ez az, amit a Stefano Boeri Architetti nevű olasz cég szeretne megvalósítani Lausanne-ban, Svájc egyik városában. A projekt a „La Tour des Cèdres” („A Cédrusok Tornya”) fantázianevet kapta, mivel ezek az örökzöld fák lesznek a az épület főszereplői.

Boeri szerint A Cédrusok Tornya lesz a világ első felhőkarcolója, amit kizárólag örökzöld fák fognak borítani. Azért a cédrusra esett a választás, mert nem lombhullató, és rendkívül jól ellenáll a különböző időjárásbeli viszontagságoknak. „Folytatódik a harc, hogy kibővítsük városunk biodiverzitását.” – mondta Boeri. „Az épület formájának és a növényekből fakadó színváltakozásoknak köszönhetően, nagy valószínűséggel lesz gyakran látogatott látványosság, és szépíteni fogja a Genfi-tó panorámáját.” – tette hozzá.

Amellett, hogy az épületben lakók és dolgozók élvezhetik a zöld épület nyugtató hatását, a fák és növények oxigén kibocsátása javítani fogja a levegő minőségét a városban, illetve csökkenti a zajt is. A komplexum építése 2017-ben kezdődik.

tower-of-the-cedars-outside

A cég második helyezést ért el a 2014-es Emperior Skyscraper Díjátadón egy Bosco Verticale („függőleges erdő”) nevezetű zöld építészeti projektével Milánóban, Olaszországban. A Bosco Verticale vállalkozásuk magába foglal két toronyházat, amiket 700 fa és 90 féle növény borít. (Az első helyet a pekingi Wangjing SOHO kapta)

Máshol is kísérleteznek hasonlókkal. Egy, az Aprilli Design Studio által tervezett, 70 emeletes „toronyfarm” épül Szöulban, Dél-Koreában, valamint Sydney-ben, a One Central Parkban a világ legmagasabb függőleges erdejét próbálja kivitelezni a híres építész, Jean Nouvel.

A Lausanne-i Cédrusok Tornyát 100 cédrusfa és 24,000 kisebb növény fogja borítani tetőtől talpig. Ebben a 36 emeletes, és több mint 117 méteres toronyházban, különböző méretű lakások és irodák kerülnek majd.

Forrás: http://dornob.com/