Zöld építészet

Egy zöld, edukációs komplexum Párizs külvárosában

A zöld Les Bartelottes iskola komplexum Párizs külvárosában található meg, amely a rozsdamentes acél kifinomultságát és a fa melegségét párosítja külsőleg. A párizsi székhelyű „NOMADE achitectes” tervezte meg az épületek design-ját. Az épület a belvárostól mintegy 23 km-re található meg délnyugati irányban. A város népességnövekedése miatt létfontosságú volt oktatási intézményeket létrehozni ezen a területen.

A komplexumban egy óvoda, egy általános iskola és egy gimnázium is megtalálható, mely a Ville-du-Bois és a Foret de la Turaude szomszédság között található meg. Az épületek tökéletesen szimbolizálják a környék erdős látványát. Fényvisszaverő rozsdamentes acélt használtak a gimnázium szerkezetéhez illetve az iskola és az óvoda pedig faburkolatot kapott. A komplexum legmagasabb pontja a tornaterem.

School-complex-Les-Bartelottes-by-NOMADE-architects-4-1020x610

A zöld udvarban három tó található, ezen kívül még cserjék és növények is vannak, amelyeket a víztisztító rendszer miatt csapadékvízzel is tudnak locsolni. Az épületek nagyon sok fényt kapnak így köszönhetően a napelemeknek a komplexum energiaköltségei minimálisak. A falak anyagszerkezetük miatt képesek a meleg levegőt bent tartani, amelyet aztán az egész épületben elterjesztenek, így a fűtéssel sincsenek problémák.

School-complex-Les-Bartelottes-by-NOMADE-architects-5-1020x610

Forrás: http://inhabitat.com