Zöld építészet

A svéd Eco Farm

2016-ra a világon egyre több vállalat, város, vagy akár egy egész ország képes szén-dioxid kibocsátás nélkül működni. Etiópia az egyik legesélyesebb arra, hogy ilyen ország legyen. Ám két svéd farmer nem éri be annyival, ha valami csak "szén mentes", ugyanis oktató céllal egy Eco-Farmot szeretnének létrehozni, ami "szén negatív". Egy pirolízis nevű módszerrel organikus anyagokat használható gázzá alakítanak, amivel ellátják a farmot energiával, illetve bioszénnel táplálják az ültetvényeket.

Julia és Carl Lindeborg egy hatalmas projektbe kezdtek a telkükön, Stockholm külső részében. Egy százéves, ikonikusnak mondható piros csűr lesz az Eco Farm központja, ami részben organikus farm lesz, részben pedig oktató központ, ahol a fenntartható mezőgazdasági fogásokat tanítják majd. A helyet felújítják, és kialakítanak egy szálló részt, üvegházat, osztálytermet és egy “farmról egyenesen az asztalra” típusú éttermet, ahol az ott termett növényekből készült ételeket lehet majd megkóstolni.

Julia és Carl úgy vélik sokan fogják majd őket látogatni, akár egyedül, akár csoportokban. Szerintük tökéletes lesz a hely jóga táborokra, főzőoktatásra, és fenntartható életmód szemináriumokra is, bár azt mindketten tudják, hogy rengeteg munka áll még előttük, hogy ezek beteljesüljenek. Jelenleg két crowdfunding kampányuk is fut az Indiegogo-n, az egyik magára az Eco Farmra gyűjt, a másik pedig a napelemes és biomasszás technológiára, amivel az egészet működtetnék.

Eco-Barn-Project-Lindeborg-Sweden-Pyrolysis-Illustration-889x648

A sötét, skandináv telek azonban meglőhetik a projektet, mivel bő 5 hónapon át a napelemeket nem érné elég napfény, hogy ellássa a farmot, ezért Lindeborgék olyanokat keresnek, aki akár anyagilag, akár kivitelezésben tudnának segíteni nekik, hogy a leghatékonyabban tudják használni a pirolízis technológiát. Ez a módszer főként fűrészporból, fa aprólékból és már organikus anyagokból állít elő üzemanyagot. Egy speciális melegítő eljárással gázt állítanak elő, amivel a Sterling-motort működtetik, ami pedig az egész farmot látja el kellő energiával egész évben. Ásványokban gazdag bioszenet is állítanak elő, ám ezt ahelyett, hogy elégetnék, ezáltal szennyezve a környezetet, inkább visszaszórják azt a földekre. Ezzel táplálják a termőföldet a későbbi ültetvényeknek, és érik el a szén negatív hatást.

Eco-Barn-Project-Lindeborg-Sweden-Exterior-1020x610

Lindeborgék farmja kitűnően rajtolt, és továbbra sem tűnik úgy, hogy alábbhagyna az érdeklődés, vagy a potenciál. Könnyen lehet, hogy ez a farm lesz a Föld-barát mezőgazdaság egyik éllovasa. “Az a legfőbb célunk ezzel, hogy inspiráljuk mind a termelőket, mind a fogyasztókat, hogy olyan döntéseket hozzanak, ami egy fenntartható jövőt biztosít az egész ökoszisztémának” – mondta Julia.