Zöld építészet

Milliós támogatás családi házak energetikai korszerűsítésére

Bizonyára sokan gondolkodtak már azon, hogy lecserélik a nyílászárókat vagy új kazánt vesznek, esetleg felszereltetnek néhány napelemet házuk tetejére. A várható költségek miatt azonban a legtöbben szinte azonnal le is tesznek ezekről a tervekről. A júliustól elinduló Otthon Melege Program számukra jelenthet segítséget, akár 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatás formájában.

Magyarországon megközelítőleg 2,5 millió családi ház van, ezek jelentős része energetikailag elavult. Rosszak a nyílászárók, nincs hőszigetelés vagy nem megfelelőek a kazánok. Mindezek miatt pedig rengeteg energia megy veszendőbe és a rezsiszámlák jelentősen apasztják a pénztárcákat. Pedig energiahatékonysági fejlesztésekkel az energiafogyasztás 30-40%-kal is csökkenthető lenne, ami egy gázfűtéses családi ház esetében éves szinten akár több százezer forintos megtakarítást is jelenthet.

Az energiahatékonyság számunkra az ésszerű, tudatos energiafelhasználást jelenti. Ezt szolgálja egyfelől, ha jobb hatásfokú berendezéseket, építészeti megoldásokat alkalmazunk, illetve ha kicsivel nagyobb odafigyeléssel takarékosabban bánunk az energiával. Az energia hatékonyabb és takarékosabb felhasználásával tehát kevesebb erőforrást használunk, miközben nem kell lemondanunk megszokott kényelmünkről. Ismeretterjesztő kiadványaink, konferenciáink, állásfoglalásaink mind azt a célt szolgálják, hogy ezt az alapvetést a döntéshozóktól a gyerekekig mindenki magáénak érezze. (forrás:energiaklub.hu)

 

5 milliárd forintot osztanak szét

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium július elsejétől folytatja az Otthon Melege Programot, melynek keretén belül 5 milliárd forintot osztanak szét családi házak energetikai korszerűsítésére.

A támogatásra 1996 előtt épült, maximum 135 négyzetméteres családi házak pályázhatnak. Egy pályázó, a felújítás komplexitásától függően, maximum 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat. Pályázni meghatározott energiahatékonysági beruházásokra lehet, a nyílászárók cseréjétől kezdve, a hőszigetelésen át, a fűtésrendszer felújításáig, de a megújuló energiáról sem feledkeztek meg, így például napkollektorok felszerelésére is nyerhetünk pénzt. A támogatás utófinanszírozású, tehát a munka elkészülte után, a számlák benyújtását követően kapjuk meg, és összege a teljes beruházás 40-55%-ra fordítható, a többit önrészből kell fedezni. A 2,5 millió forintos, 55%-os támogatást akkor kaphatjuk meg, ha a felújítás során a hőszigetelés mellett még egy másik beruházást is elvégzünk, és még valamilyen formában megújuló energiába is beruházunk.

Szigetelés

Nem mindegy mit és hogyan

Kanyuk László, a világ egyik legnagyobb szigetelés gyártója, a Knauf  Isnulation szakértője avs.hu-nak elmondta, a 2,5 milliós támogatással bár szűken, de akár egy családi ház teljes energetikai felújítása kihozható. „Egy, a feltételeknek megfelelő alapterületű házban a nyílászárók cseréje jellemzően 6-800 ezer forintba, a hőszigetelés 1,2-1,5 millió forintba kerül, így nagyjából félmillió marad a gépészetre.”

A pályázat benyújtása előtt érdemes szakember véleményét is kikérni, ugyanis nem mindegy, mit és hogyan újítunk fel. Nem érdemes például kazán vásárlásra költeni, ha rosszak az ablakaink és nincs szigetelve a házunk. Ebben az esetben ugyanis teljesen felesleges pénzkidobás lenne a beruházás, hisz hiába a nagy teljesítményű és modern kazán, ha nem csak a házunkat, de a falakon át elszökő hővel még az udvarunkat is fűteni fogjuk. A kazán mérete sem mindegy, a túlméretezett szerkezet ugyanis pazarlóan fog működni.

Érdemes szigetelésbe beruházni

A hőszigeteléstől sokan megrettennek a magas költségek miatt, pedig talán ezzel a beruházással lehet a legtöbbet nyerni. Egy jó szigetelés télen megtartja a meleget, nyáron pedig jó néhány fokkal csökkentheti otthonunk hőmérsékletét, így mind a fűtés, mint a légkondicionálás miatti áramszámla összege jelentősen csökkenthető. A Knauf Insulation két ’80-as évekbeli kockaház összehasonlításával vizsgálta a szigetelés szerepét. A két, fő paramétereiben hasonló ház közül az egyiknek volt szigetelése, a másiknak nem. A mérések eredményei azt mutatták, hogy akár 50%-kal is csökkenthető a fűtésszámla egy jó szigeteléssel. Ha nincs elegendő pénzünk a ház teljes korszerűsítésére, akkor is érdemes belevágnunk, ugyanis részterületek, például a padlás födém szigetelésével is sokat nyerhetünk.
Logo

Forrás: http://www.knaufinsulation.hu/