Zöld építészet

Épül a környezetbarát Heidelberg Villge

Németországban már építik a világ legnagyobb passzív-ház lakóparkját. A napenergiával működtetett Heidelberg Village 162 lakásból fog állni, és otthona lesz nem csak az embereknek, de a házakon lévő növényeknek is.

A komplexumot a Frey Architekten alapítója Wolfgang Frey tervezte, és külön figyelt arra, hogy a lakások méretei mindenkit kielégítsenek. Így vannak egészen apró, egyszemélyes, de 4-5 fős családi lakások is. Ami viszont minden lakásban azonos az az erkély. A napelemekkel és modern szellőztetéssel felszerelt épületek nagyon hatékonyak energiafogyasztás szempontjából. A függőleges- és tetőkertek pedig egyedi külsővel látják el a lakóparkot, a tiszta levegőről nem is beszélve.

A tervezőnek van egy “öt-ujjas-törvénye”, ami alapján tervezi az épületeit. Nevezetesen: fenntarthatóság, megfizethetőség, innováció, ökológia és jövedelmezőség. A végső cél, hogy olyan otthoni környezetet tudjanak teremteni, ami a lakók életének végéig kitartanak. Frey egy másik ötlete, hogy az építőmunkásokat és a későbbi lakókat összehozza egy kicsit. Ezt valószínűleg valamilyen étkezés formájában fogják megvalósítani, de a tervek ezen része még nem konkrét.

épület2

Wolfgang Frey azt mondta: “A tervünk az, hogy egy közösséget kovácsoljunk össze. Ezért azt fontolgatjuk, a munkásoknak nyitott étkezőbe a lakások iránt érdeklődők is bármikor bejöhetnek enni egyet, és közben beszélgethetnek egymással a potenciális lakók és az építőmunkások.” A lakóparkba várhatóan 2017-ben már be is költözhetnek a lakók.

Forrás: http://inhabitat.com/